Skip to main content

El pasado 14 de mayo se ha publicado una entrevista a Gauzak en L’Economic, suplemento de los sábados del periódico Avui+, en la sección dedicada a jóvenes emprendedores. Esperamos que la encontréis interesante:

Disseny jove anticrisi

Els socis d’aquest estudi confien que el context actual actuarà com a revulsiu

14/05/11 02:00 – barcelona – berta roig
JJuan Tomás Carboneras i Arkaitz Arco (esquerra).  Foto: L'ECONÒMIC.
Els emprenedors, de Madrid i el País Basc, es van conèixer a l’escola Massana

Als tres joves fundadors de Gauzak, la crisi no els va fer recular a l’hora de fer el salt per establir-se pel seu compte. “Era el moment per fer-ho”, diuen. Arkaitz Arco i Juan Tomás Carboneras, tots dos de Madrid, es coneixien de la universitat, en què van estudiar Belles Arts i, junts, van decidir venir a ampliar estudis de disseny industrial a l’escola Massana de Barcelona. Van coincidir amb Leire Pérez, del País Basc, i tots tres van constituir Gauzak –coses, en basc- al gener passat.

Un any abans, però, ja havien començat a perfilar la possibilitat d’establir el seu propi estudi de disseny, “amb la qual cosa acabàvem tenint dues feines”, explica Arco. Amb l’ajuda del programa Projecta’t de la Generalitat, van definir el pla de negocis i ja treballen molt per fer clients cada dia.

 

MÉS DISSENY.

Per a ells, la crisi ha estat més un revulsiu que no pas un fre perquè, com explica Pérez, “en un moment com aquest, moltes empreses aposten pel disseny precisament com una manera de diferenciar-se i ser més competitives”. De manera que el que en època de bonança era sovint una “despesa incòmode”, s’ha convertit en una inversió estratègica per fer créixer el volum de vendes. Per això, tot i que no fa ni mig any que s’han instal·lat al mercat, els socis de Gauzak es mostren confiats en la seva capacitat per créixer i atraure clients. “Treballem tant per a empreses mitjanes com per a autònoms, o fins i tot per a altres emprenedors”, explica Arco. El secret, expliquen els tres socis, és oferir un servei de qualitat.Gauzak treballa per a projectes de tercers, però també en dissenys propis que abasten un ventall de productes ampli, com mobles, envasos, o tapissos infantils. L’objectiu, a la llarga, és trobar socis amb qui puguin produir aquestes creacions.Precisament per establir més contactes, la jove firma va ser una de les 30 companyies que la setmana passada va participar en l’Speed Networking Dinner que organitzen conjuntament la firma de restaurants AN Grup, la firma English Metas i la consultora Mowa. D’aquella experiència, n’han sortit converses que es podrien acabar materialitzant i, en qualsevol cas, com explica Carboneras “aquestes sessions de networking serveixen per veure que hi ha molta gent jove com nosaltres que s’estan movent per fer coses”. Els creadors de Gauzak no estan gens d’acord amb l’afirmació que falta esperit emprenedor. “Potser quan els polítics parlen d’això treballen amb unes xifres que no es corresponen amb el que nosaltres veiem en el dia a dia”, afegeix.

De moment, els socis de Gauzak no es plantegen recórrer a finançament extern. “Només ho necessitaríem si ens plantegem algun projecte per l’autoproducció d’algun dels nostres dissenys però ara mateix no és una prioritat”, explica Pérez.

El que tenen clar és que, per ara, les seves vides estan lligades a Barcelona i a l’estudi que han instal·lat al vell mig del barri del Raval. “D’aquí a cinc anys ens agradaria tenir una cartera de clients estable i haver crescut prou per contractar més gent”, explica Carboneras. Tot això, però, sense presses. “Acabem de començar i, de moment, l’experiència és molt positiva, treballem en el que ens agrada, entre amics i amb el reconeixement dels clients”, diu Leire Pérez.

Darrera actualització ( Dissabte, 14 de maig del 2011 02:00 )

Publicat a

Leave a Reply